Bästsäljare

Tips för bättre sömn - Så skapar du ett rogivande Zen sovrum

Publicerat: 2016-11-24 01:06:16
Kategorier: Smart inredning

Det har alltid varit ett fantastiskt intresse i vårt västra världen för japansk kultur, japanernas harmoniska livstil, trädgårdskonsten shakkei, japansk minimalistisk inredning med låga sängar, fina Shoji vikväggar och tatami mattor.

inredning i japansk stil

Har du någonsin tänkt på att inte minst harmonisk arktektur och inredning är nyckeln till att japanerna är så långlivande? Vi på inStyleHouse tycker att detta är en mycket intressant aspekt och vill utreda på hur japanerna sover och inreder sina sovrum eftersom en god natts sömn verkligen spelar en stor roll för hälsan och livslängden!

Japanerna är kända för att vara experter på att jobba hårt och samtidigt koppla av på ett effektivt sätt. Den största hemligheten bakom trygg sömn är ett harmoniskt sovrum skapas enligt Zen kulturens huvudprinciper: harmoni, lugn och ro, respekt för naturen och funktionalitet.

Ett japanskinspirerat sovrum där både kroppen och själen är i fokus är något som många skulle önska sig att ha. Här kommer grundreglerna som du kan följa för att skapa ett sovrum i japansk stil.

1. HARMONI

låg säng

Japansk interiör baseras på harmoni som skyddar mot världens kaos, stress, utbrändhet till livslustoch det vardagliga. Enligt japanerna påverkas vi av allt som finns runtomkring oss särskilt av färger och former. Japansk stil har ett filosofiskt bakgrund och baseras på Zen estetik med rena linjer och färger med elegans i minsta detalj.

Djup sömn är nödvändig för att fylla på livsenergi och hitta ro i själen och i det japanska sovrummet sover man tryggt. Japanerna väljer delikata, ljusa och mjuka färger som ger ett lugnt intryck.

Ett sovrum i japansk stil betyder inte ett rum dekorerat med japanska tecken utan ett fridfullt ställe där krävs minimalism, enkelhet och rena färger i naturnnyanser. Man bör undvika inreda djärvt eftersom glada färger väcker alla sinnen och det kan göra en stressad. Dock små doser av rött är inte illa och kan skapar rätta kontraster och lägger accenter utan att störa.

tatami säng

Det är ingen nyhet att japanerna man beundrar vackerhet av små saker och låga möbler. Zen handlar om att ’mindre betyder mer’. Man skaffar inte enorma hörnsoffor eller höga kontinentalsängar. Vardagliga saker görs på lägre nivå än vi gör. t ex  i Japan har man inga stolar alls och sitter på golvet eller på speciella Zabuton kuddar.  Dessutom föredrar japanerna låga sängar eller även en hård madrass direkt på golvet, närmare bestämt på en matta av pressad rishalm som heter tatami. Att sova på en tatami säng  tycks vara mycket bra för ryggen.

Ur ett estetiskt perspektiv ger låga japanska futon sängar maximal volymkänsla i rummet särskilt i ett sovrum i bostäder med standardmässig takhöjd. Låga sängar i japansk stil passar utmärkt på sovloft.

Japanska sängar har en slät yta, möbler har raka och enkla linjer. Tack vare att hela sovrummet går i samma stil och färgskala skapas en önskad harmonisk helhet.

2. LUGN OCH RO

Enligt den japanska interiörens principer ger ett minimalistiskt sovrum ro i själen och hjärtat och inget ska störa ens sömn.Tummregeln är att sovrummet  ska vara det lugnaste rummet i hemmet. Vi skulle tipsa om att minimera elektronik i sovrummet. Det rekommenderas varmt att ha en väckarklocka i sovrummet istället för mobilen. Måste man ha mobilen i sovrummet skulle man sätta telefonen i flygplansläget. Bäst om nära din fina säng inte finns några eluttag. Genom att undvika använda mobil, tablet, dator och TV i sovrummet minskar man elstrålning som försämrar ens sömn och välbefinnande.  

japansk stil

En annan Japanerna tycker att det bästa sättet att minimera ljud i sovrum är att lägga tatami mattor av rishalm på golvet. Detta kan du prova också! En låg ljudnivå i sovrumet påverkar sömn och hälsan positivt.

     3.  RESPEKT FÖR NATUREN

Eftersom en av grundprinciperna i japansk är respekt för naturen lägger man ett stort märke till materialval. Japanska möbler tillverkas av endast naturmaterial av hög kvalitet, t. ex. låga sängstommar ska helst vara i bok eller furu.

Säng i naturmaterial

Möbler i massiv furu föredras av möbeltillverkare eftersom detta material är lätt att arbeta med och det är mer böjligt än de flesta träslag. Furusängar är hållbara och vackra och ser utmärkta ut. Sängstomme av massiv furu är lätt i vikt, har en fin yta och materialet motstår svullnad eller krympning.Tall har använts i århundraden för att bygga möbler runt i världen. En fördel med sängstommar i furu eller ett annat massivt trä är att de kan repareras lätt om sängramen blir skadad eftersom den inte har någon faner eller konstgjord yta som kan skrapas eller gnuggas igenom.

Tänker du välja en japansk säng av furu kan dess struktur ha några knoppar som kan skapa ett hål i en sängstomme. Alltför många knoppar kan försvaga konstruktionen. Tillverkare och återförsäljare av kvalitetsmöbler i furu känner till detta och undviker att använda och sälja sådana sängdelar.

furu sängar

Bok är också en populärt  naturmaterial. Sängstommar i bok har en smidig yta och är lättare än sängar i furu.

Vill du skaffa en miljövänlig säng välj en sängram tillverkad i FSC-certifierat trä. Det är viktigt att önskad kvalitetssäng är behandlad med naturlig olja och giftfria impregneringsoljor.

I sovrummet i japansk stil försöker man avstå helt från metall och syntetiska material som plast och polyester  som kan vara skadliga mot hälsan. Många sängstommar i japansk stil tillverkas av endast massivt trä utan några metallelement. Vill du ha en trygg ekologisk säng välj avstå metallfjädrar och –skruvar som kan orsaka skadlig elstrålning

En japansk sängram kan ha en ribb- eller tatamibotten. För att skapa en bekväm säng väljer   japanerna madrasser av bomull och ull som bidrar till en djup och  välgörande vila. En traditionell japansk madrass heter Shikibuton eller futon. Läs mer om futoner här.

Att välja en giftfri säng  av naturmaterial betyder att skapa ett tryggt sovrum med respekt för naturen vad som uppskattas av japanerna.

4. FUNKTIONALITET

Japanska interiörer fascinerar med sin enkelhet och funkionalitet. De är rena från allt onödigt. Förutsättningen till detta är att Japan är inte så stort land till ytan och bara få har råd att ha ett rymligt hus. Smarta möbler hjälper en att utnyttja sovrummets yta optimalt och man slipper använda opraktiska möbler. För att ha en harmonisk känsla i sovrummet undviker japanerna placera där en stor mängd av möbler och inredningsdetaljer. Tänk att det är viktigt att japanskinspirerat sovrummet aldrig känns rörigt och överfyllt.

För att skapa ett lugnt uttryck går det utmärkt att komplettera en japansk sängstomme med små låga nattbord av samma träslag och färg. Sådana sidobord ser ut som en fortsättning av en låg sängstomme och stressar inte någon. Sängbordet kan gärna fastas till sängstomme  vilket ger ett luftigare intryck.

låg säng

 Som sagt vill vi att i sovrummet ska både kropp och själ få ro och därför rekommenderar vi inte att ställa arbetsbordet i sovrummet. Har du verkligen ont om plats kan vi tipsa om att flytta din arbetsplats till garderob med fina Shoji skjutdörrar eller ställa kontorsbordet bakom en vikbar skärmvägg.

Genom att ställa Shoji vikvägg delar man upp rummet på enkelt och elegant sätt. De flesta Shoji skärmar tillverkas av trä och rispapper vad som motsvarar japanernas krav om att använda endast naturmaterial. Rispappaer släpper igenom ljuset vilket höjer mysfaktorn i rummet  men samtidigt funkar japanska rumsavdelare bra som avskärmande.

Shoji skärm

Tänk att även en låg sängram kan ha en förvaring under där man kan förvara sängtillbehör eller vinterkläder. Man kan välja mellan att ha förvaringslådor som ska skjutas in under en låg säng eller ett inbyggt förvaringsutrymme.

Framgångsfaktorn för ett funktionellt sovrum i japansk stil är planering och utrensning.

japanskinspirerat sovrum

Elegans i enkelhet och enastående funktionalitet, genomtänkt materialval och uppmärksamhet i minsta detalj - det är ett harmoniskt sovrum i japansk stil. Att skapa den i en vanlig bostad akn upplevas som svårt. Låt dig inspireras av japanernas tusenåriga erfarenhet! Genom att skapa ett zen sovrum i sitt hem gör du göra det hälsosamma valet  som förbättrar din hälsa och välbefinnande.

Tycker du att sovrummets stil kan påverka din sömn? Berätta om din erfarenhet! Skulle du tänka dig att byta säng till en låg?

Dela detta innehåll

Lägg till en kommentar

 (Med http://)

Produkten har lagt till din produktjämförelse