Bästsäljare

Japansk inredning - 10 saker du inte bör missa

Publicerat: 2016-12-10 21:44:30
Kategorier: Smart inredning

Att vända sig mot Japansk stil blir mer och mer populärt  inom modern heminredning. Många är intresserade av Japan och dess och kultur,  japanernas  livstil och matvanor. Detta är inte förvånande. Japan är ett mycket intressant land med unika traditioner som  Japanerna är noggranna med att bevara och följa öven i heminredning.

 japansk stil

Det är märkligt att ursprungligen har japansk kultur och stil påverkats stort av landets geografiska läge. Japan är omgivet av havet och består av 6852 öar vad som alltid har spelat sin roll i både landets historia och japansk kultur. Under årtionden var Japan ett isolerat land som utvecklades på sitt eget sätt och detta bidrog till den japanska kulturens särprägling utan något främmande inflytande. Närheten till naturen, compact living vanor och Zen filosofin har blivit grundstenar av japansk stil i inredning.

japansk kultur

Vad ska man ta hänsyn för att bygga sitt hem i japansk stil? Nedan hittar du 10 saker som hjälper till att inreda ett japanskinspirerat hem på rätt sätt.

1.     Minimalism och enkelhet

Japan är inget stort land till ytan men det har världens tionde största befolkning. Till exmpel i Stortokyo bor över 35,7 miljoner invånare på en yta ungefär lika stor som Skåne. I stort sätt har detta påverkat japanernas livstil och även traditionell arkitekturn och heminredning.

Få japaner har ett eget hus med en mängd rum och med gott om utrymme. De flesta japanerna brukar bo ganska trångt i små bostäder där onödiga varor inte får någon plats helt enkelt. Det är därför japansk stil har minimalism som grundprincipen. Japansk stil är allt om enkelhet med långa raka linjer och originella möbler ofta med skarpa kanter.

japanskinspirerat rum

I västvärlden fylls hem med massor av möbler, dekoratonsdetaljer och olika slags prylar medan i japanskt hem funktionen oftast kommer före dekorationen och där har man några få betydelsefulla detaljer.

Detta har sina rötter i Zen filosofi.  Huvudideen är att hem är en plats där både kropp och själ kommer hittar lugn och ro och man kan vila upp sig och distansera från det vardagliga livet. Enligt Zen kulturen ska hem vara en fri från onödigheter. Röra och värdelösa prylat tar mycket av vårt energi och påverkar människor på ett negativt sätt. Vill du inreda hem i japansk stil börja med övergripande rensning. Gå igenom dina varor och spara det bästa och bliv av med resten.

2. Tatami mattor

Traditionellt japanskt golvmaterial är ingen vinyl eller parkett, golv i Japan är oftast täckta med tatamimattor.

Traditionell tatami är helt naturlig eftersom den är tillverkad av rishalm. Den fås  ris som en biprodukt under skörden. Mjuk halmytan av tatami  mjuk ger komfort och känns skönt att både röra sig och sitta på. Förutom det är mattor bra på att dämpa ljud och denna egenskap görjapanska mattor perfekta för att använda i sovrummmet där det är viktigt att skapa ett lugnt sömnvänligt klimat.

japanska tatami mattor

Tatami mattor kan fås finns i olika storlekar och längder så att de kan ligga på golvet som en heltäckningsmatta och täcka ytor i olika mått. I Japan tror man på att en enkel rutnätsmönster  av tatamis ger olycka och rekommenderar att skapa och bygga en anpassad beläggning av tatamimattor med ett unikt mönster.

tatami mattor

3. Shoji vikskärmar

Japansk praktisk konstruktion traditionellt består den av träram och rispapper. Shoji ger hemmet extra möjligheter. Shoji väggar och dörrar är inte bärande konstruktioner och de är ganska tunna och lätta att flytta på. Rispapper är genomskinlig men tillräckligt skärmande vad som skapar en unik enastående atmosfär i japanska hem.

japansk shoji skärmar

Naturligtvis i våra moderna hus brukar väggar vara bärande och det är de som håller tryck. Man kan inte använda skärmar tillverkade av rispapper i stället för stenväggar, men det finns en bra möjlighet att använda flyttbara Shoji skärmväggar. Shoji skiljeväggar används för att skapa nya utrymmen och dela av rum. Till exempel med hjälp av Shoji rumsavdelare kan en garderob eller ett kontorsbord döljas i sovrummet och samtidigt skapar vikbara skärmar en romantisk atmosfär.

 shoji skjutdörrar

På grund av begränsat utrymme i japanska hem använder japanerna Shoji skjutdörrar i stället för traditionella innerdörrar i trä. Än idag uppskattar även svenskarna den praktiska sidan av skjutdörrar och möjligheter för en öppen planlösning och mer luftigare rumkänsla. Mer information om Shoji skiljeväggar och dess fördelar hittas i vår blogginlägg om varför vikbara Shoji är ett måste i varje hem.

4. Låga möbler

Det är svårt att misssa en iögonfallande egenskap i japansk inredning: de flesta vardagliga saker gör man i Japan på en lägre nivå än vi från västvärlden gör. Till exempel i ett traditionellt japanskt hem hittar man inga stolar alls därför att japanerna brukar sitta på tatamigolvet eller på speciella zabuton pallar.

japanska golvkuddar

Golvkuddar tillverkas av bomull, ull eller lyxigt silke. Zabutonkuddar finns i olika spännande färger. Var och en kan enkelt välja just de kuddarna  som framhäver ens personliga karaktär. Även mat- och soffbord är lägre än de modeller som vi är vana vid att ha i våra hem. 

Japansk sovrum följer samma regel: japanerna föredrar att sova i en låg säng, eller till och med på en hård futon madrass som placeras direkt på golvet eller en tatami matta. Att sova på en hård futon madrass av naturmaterial tycks vara bra för ryggen.

japansk låg säng
Ofta japanskt hem har ett inget separat sovrum och en futon bädd används både som en säng på natten och när den är ihopvikt blir den en sittplats på dagen. Futon madrasser kan enkelt rullas ihop och bevaras i garderoben och på så sätt sparar man plats. En låg funktionell futonbäddsoffa förvandlas till en bekväm säng.

5. Futon madrasser

Vi har redan nämnt futon madrasser som ursprungligen kommer från Japan.  Tack vare sina onekliga fördelar har japanska madrasser spridit sig överallt. Futon är ett japanskt ord som faktiskt betyder en säng och ordet omfattar både en sängstomme och en madrass. I västvärlden för en futon kallas själva madrassen eller en viss typ av futonbäddsoffor.

futon bäddsoffa
Futoner lägger man på en trästomme med ribb- eller tatamibotten och då får futon vädras från undersidan. Så klart kan futon madrasser bäddas även på golvet och sedan rullas ihop på dagen för att spara utrymme. Det finns en utförlig guide till futoner som du kan läsa här.

japanska futon madrasser
Det viktigaste är att traditionella futoner är tillverkade av naturmaterial såsom  bomull, ull, tagel och bomull i kombination med kokosfiber eller naturgummi. Futoner har en optimal andningsförmåga, många av dem är temperatur- och fuktreglerande.  Varje material har sina unika egenskaper och man kan vällja den fyllningen som passar en bäst.  De flesta madrasser i naturmaterial är allergivänliga och även överkänsliga tål japanska bomullmadrasser. I futoner använder man inga kemikalier och flamskyddsmedel.

Nu för tiden finns en mängd multifunktionella soffmodeller som består av en eller flera futoner och en soffstomme av trä. Man kan välja bland tiotal kombinationer och uttrycka sin personlighet genom att välja sin favoritfärg på både futondyna och soffram.  

6. Naturmaterial

Japanerna livstil präglas av stor respekt för naturen.  Denna traditon finns kvar fortfarande  och nu för tiden har det blivit mycket populärt att inreda med naturmaterial. I japansk stil är det ett måste och härheten till naturen spealar en viktig roll i interiör.

Tatami mattor gjorda av rishalm, Shoji med en trästomme täckt med rispapper och möbler i massiv trä är  hållbara och genomtänkta produkter som går isär med nuvarande spridning av överkonsumerande och ’köp-och-släng’ kulturen. I japansk inredning avstår man från plast och syntetiska material. 

japansk futon säng

Man ska lägga ett stort märke till vilket material är madrass som man sover på gjord av. Använd futon madrasser och golv kuddar med fyllning av naturmaterial: bomull, ull, tagel, kokosfiber m.m. Den tredje delen av livet tillbringar vi i sängen och därför är det viktigt att välja en giftfri säng, sängkläder- och tillbehör. Naturmaterial garanterar optimal komfort och trygg sömn.

Huden är vårt största kroppsorgan och den absorberar farliga material och kroppen förgiftas även genom huden. Vi rekommenderar att välja sängkläder i lin och  bomull. Väljer man dessa produkter i högkvalitet njuter man av lyxiga, friska och slitstarka sängkläder länge.  

 sängkläder av naturmaterial

7. Färgval

Färgsättning inom interiör i japansk stil innehåller en hel del vita och naturliga färgnyanser, trots detta är svart en populär färg. En av de viktigaste egenskaper av japansk stil är bristen på djärva färger. Japanska inredningsdetaljer tillverkas i mjuka toner.

japansk interiör
Möbler av trä i naturfärg, beigel eller naturvita tyger skapar en lugn och behaglig atmosfär. Det är enkelt och tryggt  att dekorera i pastellfärger som matchar varandra bra. Genom att kombinera naturliga och pastellfärger med vitt förstarkar man huvudfärgerna. Med en liten smula av svart eller rött skapas en fin kontrast. Har du lust att använda andra färger, välj dämpade och icke slående nyanser för att hålla  interiörens mjukhet och rogivande känsla.

8. Belysnng

Skapar du en japansk inredning är det bra att ha fokus på belysning. Ljuset bör vara mjukt och milt. På så sätt belysas den inre skönheten och  närheten till naturen känns starkare. Något slags för starkt ljus kan vara störande, medan det mjuka ljuset funkar lugnande.

inredning i japansk stil

Det rekommenderas att sätta i stället för en enda ljuskrona lampa flera små ljuskällor i olika rumsdelar där ljus behövs.

japansk futon säng

Lampor av  rispapper på en träram med raka  linjer eller skärmar tillverkade av endast naturmaterial känns helt rätt i japansk inredning.

9. Mångfunktionalitet

Som sagt har japanerna små bostäder likasom vi från västvärlden som bor i storstäder . Trångboende kräver att hitta funktionella och praktiska inredningslösningar. Smarta möbler hjälper utnyttja begränsade utrymmen optimalt.

I en liten lägenhet bör man  undvika att använda opraktiska stora möbler. När man skapar inredning japansk stil bör man avstå från en stor mängd av små dekorationsdetaljer och möbler. 

funktionella möbler

Använd sängar med förvaring under, där du kan ha sängkläder till exempel. Har du en etta skaffa en multifunktionell bekväm bäddsoffa med flera möjligheter som kan användas som permanent säng. Om du ofta har gäster och behöver en gästsäng, kan du skaffa en bäddfåtölj eller en vikbar futon som kan ställas undan i förrådet.

funktionellt soffbord

Som ett soffbord kan man ha ett minimalistiskt utbyggbart bord av massiv furu som inte tar upp mycket plats och kompletterar din inredning.

Vill du dela av rum på i olika funktionella zoner är Shoji skärmar till hjälp.

10. Dekorationsdetaljer
Eftersom inredning i japansk stil är minimalistisk och enkel tänks japansk dekoration vara mycket speciell. Se till att rummet inte blir överfyllt med dekorationer: man kan lägga få dekorationsstenar eller hänga målade japanska naturmotiv på väggarna. Rummet kan dekoreras Ikebana, konstfulla blomsterarrangemang.

ikebana

Tänk på att den japanska inredningen är enkel och vare detalj ska vara betydelsefull. Tänk på tydliga former och stilrenhet.

japansk interiör

Interiören i japansk stil är sofistikerad och enkel, men den är inte alls opersonlig. Den är elegant och funktionell och anpassad just dina behov.
Uppenbarligen passar japansk stil inte för alla. De som trivs bra med storstadslivet kan känna sig det obekväm i interiörer denna stil.

Japansk inredning är ett perfekt alternativ för dig som kommer hem för att ta en paus från vardagens stress och att njuta av stunden.

 

Dela detta innehåll

Lägg till en kommentar

 (Med http://)

Produkten har lagt till din produktjämförelse