Bästsäljare

Varför är en praktisk Shoji ett måste i varje hem

Publicerat: 2016-12-04 00:20:34
Kategorier: Smart inredning

Det pratas mycket om heminteriör just nu med massor av inredningsideer och inspirationsbilder och  man blir lite förvirrad och har svårt att göra ett rätt val. För att ta ett först steg är det viktigt att hitta sin stil och bestämma sig vilken stil man egentligen trivs bäst med.

japansk stil

Nu för tiden japansk stil har fått ett stort genombrott och ju oftare ser vi minimalistisk inredning med rötter i Japan. Japanskinspirerade interiörer med låga sängar och japanska vikskärmar blir mer och mer populära här i Sverige. Svenskarna och japanerna har mer gemensamt i liv- och inredningsstil än man brukar tänka sig och många här i Sverige inreder sina sovrum enligt Zen traditioner. Men vill man börja med att bygga på en egen stil eller lägga in en dekorationsdetalj med en japansk försmak skulle vi varmt rekommendera att lägga märke till Shoji. Det är nästan omöjligt att föreställa något japanskt hem utan fina och praktiska Shoji skärmar!

japansk vikvägg

Ursprungligen är Shoji en traditionell japansk genomskinlig vikskärm gjord av en träram täckt av rispapper och den har alltid varit en viktig del av japansk interiör.

I japansk arkitektur betyder Shoji (障子) en dörr, ett fönster eller en rumsavdelare , som består av  en gallerliknande träram täckt med  genomskinligt papper. I japanska och även kinesiska hem har vikbara skärmar använts länge som flyttbara skärmväggar vilkakan avskilja rum på ett elegant och samtidigt praktiskt sätt.

vikbar skärm

Shoji skärm kan bestå av  en stomme med 2-8 sektioner med bredd på 30 cm eller 50 cm och höjd på 140-200 cm. Moderna Shoji skärmväggar har stomme gjord av olika material såsom metall, glas, plast, bambu, rotting och trä och täckt med tyg, läder och rispapper. Oftast är rispappret förstarkat med plexiglas för skärmens extra hållbarhet.

shoji av rispapper

Att ha Shoji väggskärm som en rumsavdelare är ett bekvämt sätt att skapa ett nytt utrymme och dela av din lägenhet. Vikbara skärmar har man använt sedan länge för att skapa ett privat utrymme för att byta kläder. Nuförtiden Till exempel kan man änvända Shoji för att dölja garderob i sovrummet.

För en etta där man är tvungen att utnyttja platsen optimalt och tänka funktionellt är Shoji en smart lösning som hjälper delas upp lägenheten i zoner för olika ändamål . Med en vikbar rumsavdelare kan man avskilja kontorbordet och dator samt papperstrassel  från det övriga rummet där man vill kopplar av i lugn och ro.

Dessutonm känns Shoji vikbar skärm helt rätt när man har övernattande gäster men det finns inget gästrum. Skärmen tar liten plats och är lätt att ställa undan när delarna viks ihop mot varandra.

Shoji skiljevägg är inte bara praktisk utan en elegant dekorationsdetalj som kan skapa en romantisk atmosfär och dessutom ge en japansk känsla till rummet. Vikskärmar av trä och rispapper som silar ljuset  passar bra i ett rum i romantisk stil. Fina målningar eller bilder kan pryda Shoji skärmar och då blir den en ögonfångande detalj och även ett centrum av rummet. Vill du skapa japanskinspirerad inredning kan man även hitta en Shoji med japanska tecken eller med ett traditionellt körsbärsträd motiv.

skiljevägg

Rumsavdelare kan vara mycket användbara i skönhets- och massagesalonger, spa- och behandlingscenter särskilt med japanska temat. Shoji skärmen är populära i yogaskolor och  asiatiska restauranger. Shoji hjälper dela av lokalen och kan fräsha upp utrymmet.

Vikbara och flyttbara skärmar kan användas även i små kontor. Dessutom kan det vara en bra inredningslösning för små butiker  där man vill skapa en speciell atmosfär och orientalisk känsla.

Shoji skärmen har olika användningsområden. Denna praktiska och funktionella inredningsdetalj är lätt flyttbar och vikbar. Det en fördel med att använda just klassisk Shoji av trästomme i svart eller naturfärg och rispapper i vitt som skulle passa nästan alla interiörer inte bara rum i japansk stil. Dessutom är flexibel skiljevägg ett prisvärt alternativ till en fast rumsvadelare eller en vägg.

vikbara skärmar

Tänker man inreda hem i japansk stil är Shoji en oundviklig del av  inredning. Med hjälp av Shoji kommer ditt hem få balans och ett nytt, unikt och fräsht utseende.

Låt dig inspireras!

 

Dela detta innehåll

Lägg till en kommentar

 (Med http://)

Produkten har lagt till din produktjämförelse